ITE Saimaalla -hanke

PDF-kartta (avautuu uuteen välilehteen)

Maaseudun Sivistysliiton luotsaama ITE Saimaalla on kahden hankkeen kokonaisuus. Kartoitushankkeessa etsittiin Etelä-Savon omaleimaista kansanluovuutta. Esittelyhankkeessa sitä nostetaan yleisön tietoon ja nähtäville. Toimintaa ovat rahoittaneet Piällysmies ry ja Rajupusu Leader ry Euroopan maaseuturahastosta. Leadereitten toiminta-alueena ovat Juva, Joroinen, Rantasalmi ja Sulkava (Rajupusu) sekä Heinävesi, Enonkoski, Savonranta, Kerimäki, Punkaharju ja Savonlinna (Piällysmies). Lisäksi Maaseudun Sivistysliitto on täydentänyt kartoitusta ja esittelyä omarahoitteisesti muualla Etelä-Savossa.

Vuosien 2016–2017 aikana Etelä-Savon itseoppineita nykykansantaiteilijoita (ITE-taiteilijoita) haastateltiin ja heidän tuotantoaan dokumentoitiin kirjallisesti, valokuvin ja videoin. Keväällä 2018 alkoi esittelyhanke, jossa tekijöitä nostetaan esiin näyttelyin, julkaisuin ja viestinnän keinoin. Suurin ja näkyvin esittely tapahtuu ITE Puusta -näyttelyssä Suomen Metsämuseo Lustossa 27.4.2018–6.1.2019. Näyttelyyn on koottu kansanomaisen luovuuden ja ITE-taiteen teoksia, joissa päämateriaalina on eri tavoin käytetty puu. Näyttely on toteutettu Luston ja hankkeen yhteistyönä.

ITE Puusta näyttelyn lisäksi kesällä 2018 Etelä-Savossa ja lähialueilla on lukuisia avoinna olevia ITE-kohteita ja -näyttelyitä joiden tiedot löytyvät hankkeen julkaisemassa kartastossa.  Patsaspuisto on yksi kartaston kohteista ja samalla virallinen ITE kumppani -kohde. Omaperäinen ITE- ja kansantaide on usein parhaimmillaan omilla syntysijoillaan. Esitteen avulla voit suunnistaa jännittävälle kulttuurimatkalle taiteilijoiden pihapiireihin, gallerioihin ja näyttelyihin.

Google Maps (avautuu uuteen välilehteen)