INFO

ITE-taiteen keidas Itä-Suomessa

Suomen  tunnetuin ITE-taiteen teoskokonaisuus sijaitsee Koitsanlahdessa, Parikkalan kunnassa. Veijo Rönkkösen (1944-2010) yli 50 vuotta kestäneen taiteellisen työn tulokset, noin 560 moni-ilmeistä ja -aiheista betonipatsasta, houkuttelevat vuosittain Patsaspuistoon kymmeniätuhansia kävijöitä ympäri maailman.

Kesäaikaan Patsaspuisto on kukkaloistossa kylpevä puutarha, jossa betonilaatoilla päällystetyt polut johdattelevat patsasryhmältä toiselle. Pihatie on reunustettu luonnollista kokoa olevilla ihmispatsailla ja etupihan vehreän keskiosan ovat istutusten lisäksi vallanneet leikkiviä lapsia esittävät veistokset. Päärakennuksen takana jatkuu eri kansallisuuksia edustavien patsaiden virta. Lähellä rautatietä sijaitsee kätkössä vierailijoiden tulvalta myös Puutarhurin polku, joka johdattaa Salaiseen puutarhaan. Tontin 6-tien puoleisella alueella sijaitsee metsäinen kaistale, missä voi törmätä aiheiltaan vaihteleviin veistosryhmiin, aina Rönkkösen lapsuuden pyykkäreistä Kalevalan Väinämöiseen ja tanssijoihin.

Vuonna 2012 Patsaspuistoon avattiin viereiseltä levähdysalueelta uusi sisäänkäynti joka johdattaa kävijät monumentaalisten Irlanninkellojen välistä mykistävään ja rauhoittavaan Joogatarhaan. Veistosryhmässä on 256 joogahahmoa eri asennoissa.

139 veijo-vg_0999 078 111 104 069 060 147 110 veijo-vg-100724_2236 veijo-vg-100724_2248 veijo-vg_0979  veijo-vg_0825 veijo-vg-100724_2254 veijo-vg-100724_2256 vr0902x veijo-vg_100724_2131 veijo-vg_1017 113 095 veijo-vg_0896 veijo-vg_100724_2229 veijo-0932 veijo-vg_100724_2186 veijo-vg_0771 veijo-vg_0882 veijo-vg_100724_2157 kartta-2016

OPASTUS JA AKTIVITEETIT

Parikkalan Patsaspuisto on erinomainen omatoimimatkailijan kohde. Puisto on avoinna aina ja vierailla voi mihin kellonaikaan tahansa.  Vierailu voi olla lyhyt piipahdus mutta nähtävää ja koettavaa riittää vaikka useammaksi tunniksikin. Järjestämme tarvittaessa maksullisia opastuksia.Yksilölliset Patsaspuisto-tuotteet ovat myynnissä Putiikissamme kesäkuukausina. 

toursOPASTUKSET

Kuvaus: Patsaspuiston salaisuudet aukeavat parhaiten opastuksen avulla.  Bussiryhmille luento pidetään bussissa (n. 20min.) tämän jälkeen jalkautuminen puistoon.

Ajankohta: Touko-, kesä-, heinä- ja elokuu

Hinta: 95 € (sis. ALV 24%)

Tiedustelut: Katso SIJAINTI  •  YHTEYSTIEDOT

MITEN PUISTOON PÄÄSEE?

Patsaspuisto sijaitsee Parikkalan Koitsanlahdessa aivan Valtatie 6:n vieressä noin 50 km Imatralta pohjoiseen. Parikkalan keskustaan on matkaa 8 km. Auton voi parkkeerata viereiselle levähdysalueelle josta on suora kulkuyhteys puistoon.Helsinki-Joensuu junat pysähtyvät Parikkalassa. Koitsanlahteen ei ole paikallisliikennettä joten taksi on lähes ainut vaihtoehto asemalta. Kaukoliikenteen bussipysäkki on n. 2 km päässä Imatran suuntaan.

MILLOIN PUISTOSSA VOI VIERAILLA?

Puisto on avoinna aina ja vierailla voi mihin vuorokauden aikaan tahansa. Puistossa ei ole valaistusta. Liikkuminen omalla vastuulla.

MAKSAAKO SISÄÄNPÄÄSY?

Patsaspuisto ei saa julkista rahoitusta ylläpitokustannuksiin. Puiston hoito ja patsaista huolehtiminen on pääsymaksujen ja tuotemyynnistä saatujen tuottojen varassa. Maksamalla pääsymaksun tuet puiston ylläpitoa. Pääsymaksun voi maksaa:

  • Käteisellä keräystolppiin (suositus 2–5 €/henkilö)

  • Tekstiviestillä. Maksu, 5 € tai 10 € (ns. perhelippu) veloitetaan puhelinliitymän laskussa.

  • Pankkikortilla puiston putiikissa. Putiikki avoinna kesä-, heinä- ja elokuussa sekä tapahtumien yhteydessä.

MATKANJÄRJESTÄJÄT HUOMIO. Olemme havainneet, että matkanjärjestäjät  tuovat puistoon isoja ryhmiä. Näiden ryhmien vierailuista puiston ylläpitokustannuksiin jää harvoin muutamaa euroa enempää. 5.6.2017 alkaen bussiryhmien tulee suorittaa vähintään 30 € maksu puiston Putiikkiin. Ei koske opastuksen (95 € / ryhmä) varanneita. 

SOVELTUUKO PUISTO LIIKUNTARAJOITTEISILLE?

Puiston polut ovat kapeat ja uniikkien betonilaattojen johdosta epätasaisia. Liikuntarajoitteisille suosittelemme sisäänkäyntiä 6-tien puolelta.

KUKA OMISTAA PUISTON?

Veijo Rönkkösen yllättävän kuoleman jälkeen puiston tulevaisuus oli vaakalaudalla. Pelastajaksi löytyi teollisuusneuvos Reino Uusitalo joka osti puiston vuonna 2011.

KUKA PUISTOA HOITAA?

Patsaspuistoa ylläpidetään omistajan ja Parikkalan Patsaspuiston kannatusyhdistys ry:n yhteistyönä. Puiston käytännön toimista vastaavat Osuuskunta Lilithin kautta toimivat puistopehtoorit Atte Paju ja Kimmo Heikkilä.Vuosina 2011-2014 oli käynnissä Maaseudun Sivistysliiton johtama EU-rahoitteinen hanke jossa kehitettiin puiston toimintatapoja sekä tehtiin patsaiden kunnostusta ja inventointia.

KUINKA VOIN TUKEA PATSASPUISTON TOIMINTAA?

Helpoin tapa tukea on maksaa pääsymaksu puistossa vieraillessa käteisellä keräystolppiin tai tekstiviestillä.Puistossa on myynnissä kesäkaudella ja tapahtumien yhteydessä Patsaspuisto-tuotteita.Puistosta on mahdollisuus lunastaa nimikkopatsaita kahdeksi vuodeksi. Katso Nimikkopatsaat >>>

MATKANJÄRJESTÄJILLE

Veijo Rönkkönen kertoi, että Patsaspuisto on lahja ihmisille, ”vapaasti niitä saa katsella matkalainen tai paikallisväki”. Puiston ylläpidon ja avoinnaolon turvaamiseksi pyydämme vierailijoiltamme  pääsymaksua. Suurin osa vieraista noudattaa tätä toivetta ihailtavasti. Toinen vaihtoehto tukea puistoa on tuoteostot Patsaspuiston Putiikissa.Jotkut ryhmämatkalaiset tuntuvat olevan kovin huonosti informoidun tästä asiasta. Toivommekin teiltä matkanjärjestäjät, etenkin jos sisällytätte vierailun Patsaspuistossa kaupallisiin palveluihinne, että ohjeistatte ryhmiä asiasta. 5.6.2017 alkaen bussiryhmien tulee suorittaa vähintään 30 € maksu puiston Putiikkiin. Ei koske opastuksen (95 € / ryhmä) varanneita ryhmiä. Kiitos ja tervetuloa. P.S. emme tarjoa vessapalveluita.

Majoitus, ruokailu yms. palvelut Parikkalassa: